Хирурзи от УМБАЛ “Св. Георги”- Пловдив спасиха 12-месечно момиченце

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Туморна формация с големината на портокал бе премахната от гръдния кош на 12-месечно момиченце от Пловдив.

Интервенцията бе извършена в клиниката по детска хирургия на УМБАЛ “Св. Георги”. Няма опасност за живота на малката пациентка, която е единствено дете на семейството, съобщава в. “24 часа”.

Тя е с вродена аномалия на лимфната система. Образуванието се е появило изведнъж на гръдната стена и е нараснало буквално за часове“, разкри началникът на отделението проф. д-р Пенка Стефанова, която е оперирала детето с колегата си доц. д-р Александър Йонков.

Медиците са изрязали пълното с лимфа образувание. Манипулацията е била рискова, тъй като формацията се е намирала до големи съдове и нерви. 

Интервенцията е продължила 4 часа и е завършила успешно. Извадената тъкан е доброкачествена и няма да се наложи химиотерапия.

Притесненията на хирурзите обаче са, че е възможно да рецидивира на по-късен етап – в пубертета или климактериума. Аномалията не е наследствена и се открива трудно, тъй като няма симптоми.

Появата й се свързва с прекарана инфекциозна болест или травма. Според лекарите напоследък все повече деца са засегнати от нея. В някои случаи туморите проникват в дълбочина на важни органи и отстраняването им е истинско предизвикателство за специалистите.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email