НЗОК става на 17 години

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 15 март преди 17 години започна да функционира Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

С нейното създаване със Закона за здравното осигуряване (1998 г.) в България бе възстановен общественият договорен модел, престанал да съществува през 1947 г.

Призвана по закон да защитава правата на здравноосигурените, касата и до днес се стреми, чрез прилагане на солидарния здравноосигурителен модел, да осигури на гражданите достъпни, качествени и достатъчни по обем здравни грижи, се казва още в съобщението.

Създаването на институцията „семеен лекар“ даде възможност на българските медици да престанат да бъдат „здравни работници“. Връщането на договорното начало със съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и фармацевтите е гаранция за партньорството между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ на всички нива в здравноосигурителната система.

И занапред НЗОК ще посреща новите предизвикателства с достойнство и ще полага усилия, за да търси верните решения, водещи до качествено и достъпно здравеопазване за всеки български пациент, завършват от Касата.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email