Националната пациентска организация ще стартира скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск”

По повод Международната Тиреоидна седмица (21-27 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза – 25 май, Национална пациентска организация стартира кампания, с която и България ще се включи в международните инициативи, съобщават оттам.

Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ. 

На 13 май (неделя) от 11:00 часа на входа на Южния парк, откъм бул. Витоша ще се проведе медийно събитие на тема:

Старт на втора Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск”.

В медийното събитие ще вземат участие:

Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска”, която ще представи информация за заболяванията на щитовидната жлеза, симптомите, начините за диагностика и лечение;

Д-р Александър Шинков, член на ръководството на Българското дружество по еднокринология, който ще даде информация за епидемиологията на заболяванията на щитовидната жлеза;

Г-жа Мария Димитрова, представител на Национална пациентска организация и председател на Асоциация „Сърце”, която ще даде информация за кампанията и предстоящите активности по нея.

В рамките на събитието д-р Темелкова ще направи демонстрация на ехографски преглед на щитовидната жлеза, като всеки присъстващ журналист ще има възможност напълно безплатно да провери дали се наблюдават изменения в структурата на щитовидната му жлеза и да получи консултация от водещ специалист еднокринолог.

Посетителите на парка ще получат информационни брошури за заболяването, основните симптоми и начините за диагностицирането му, както и за безплатните скринингови прегледи, които ще стартират на територията на няколко български града. 

Освен това, безплатни ехографски изследвания на щитовидната жлеза ще се проведат в 11 града в страната.

______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email