Майките на деца под 7 годишна възраст няма да плащат такса за престой в болницата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница, информират от пресцентъра на НЗОК. 

Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст.

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник. Всички тези промени предвижда Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ.

Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги. За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием.

Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите.

Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация.

Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея.

Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email