Д-р Стоил Апостолов: Основен проблем в здравеопазването е неостойностяването на медицинската дейност

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Настоящата ситуация в здравеопазването е настояща от доста време – от три месеца, и няма никаква промяна в нея, каза пред „Фокус“  д-р Стоил Апостолов, управител на МБАЛ “Проф. Димитър Ранев”- Пещера.

„Ние работим в момента по единствения официален документ, който съществува в правното пространство и това е Национален рамков договор 2015. По закон, при неподписване на нов рамков договор, остава да действа старият документ. Всичко друго е в сферата на общественото обсъждане.”, каза д-р Апостолови допълни:

Важните неща в здравеопазването още се коментират, но не мога да кажа докъде ще стигнем. Не ни остава време да прочетем изцяло нормативна уредба, защото имам много текуща ежедневна работа. Ние работим, защото трябва да отделяме време за пациентите.”

И още:

 „Националният рамков договор 2015 си е в сила, там са регламентирани нещата и ние работим по тях.Но основният проблем на болниците и в здравеопазването като цяло е неостойностяването на медицинската дейност. Някой трябва ясно и категорично да каже „това струва толкова“ и всичко да се остойности.”

„Но в това трябва да участват няколко страни и основната да бъде Българският лекарски съюз. Но на този етап никой няма воля това да стане. Цената е ясна, въпросът е, че някой трябва да я плати – дали държавата, дали застрахователните фондове. Системата ще се успокои тогава, когато е ясно какво струва всичко“, завърши директорът на МБАЛ-Пещера.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email