До месец април се въвежда ново лечение- амбулаторна процедура

Разделянето здравните пакети няма да е факт от 1 април, но здравният министър Петър Москов ще успее да узакони приблизително в този срок поне новия вид лечение в болниците – амбулаторна процедура.

Прием в болниците по 38 амбулаторни процедури предвижда пакетът за дейностите, чието лечение е финансирано от НЗОК. Той е публикуван за обсъждане на сайта на здравното министерство, информира в. “Сега”.

Идеята е за процедури като диализа, химиотерапия, лечение на бъбречни колики, малки очни, УНГ и ортопедични операции вече да няма клинични пътеки, а амбулаторни процедури, които няма да изискват постоянен престой в болница повече от 48 часа.

В момента те се плащат като клинични пътеки, което е по-скъпо. Обсъжданите цени по процедурите са и по-ниски в сравнение с това, което досега НЗОК плащаше за същото, но като клинични пътеки.

Наредбата беше пусната спешно за обсъждане в четвъртък, а след две седмици би трябвало да мине и през Министерския съвет, след което да се публикува в “Държавен вестник”.

След като Конституционният съд отмени текста в Закона за здравното осигуряване, според който касата плаща по основен и допълнителен пакет, определени с наредба на МЗ, се оказа, че на практика НЗОК няма действаща наредба за пакет, по която да плаща.

Затова и МЗ пуска старата наредба от стария закон, според които пакетът е само един – основен. Тя ще е в сила, докато парламентът не приеме нов текст за двата пакета с исканите от КС критерии, по които се определят те.

След това ще има и нова наредба, вече с два пакета. Не е ясно кога ще стане това.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email