До края на 2018г. инвестициите в клинични проучвания у нас ще достигнат 190млн. лв.

Половин милиард лева публични средства са били спестени през 2013 година за националния бюджет при лечение на болни чрез клинични проучвания. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на семинар, посветен на клиничните проучвания на лекарства, цитиран от БТА.

Близо 90 прцента от смъртните случаи в у нас се дължат на четири групи заболявания – на органите на кръвообращението, на новообразувания, на дихателната и на храносимилателната системи. Близо 20 хиляди от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст.

Нереализираните ползи за брутния вътрешен продукт в резултат на преждевременна смърт са над 100 млн. лв., отбеляза д-р Пенков. 

Според националната стратегия за развитие на клиничните проучвания очакванията са инвестициите в тази област през следващите две години да се увеличат с 35 млн. лв. и да достигнат до 190 млн. лв. в края на 2018 г.

Клиничните изпитвания в България са основно в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и централната нервна система, каза доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Анализ на KPMG в България препоръчва да се оптимизира регулаторната рамка, да се повиши информираността на обществото относно клиничните изпитвания и да се изготви национална стратегия за тях.

Онкология, ендокринология, пулмология, централна нервна система и кардиология ще продължат да бъдат водещи области за клинични проучвания на лекарства и в следващите години, допълни доц. Стоименова. Все още обаче информираността на пациентите в тази област е критично ниска, коментираха лекари, изследователи и болни.

Ползата за всички участници в този процес е съвсем реална, посочи директорът на ИАЛ.

Към момента 45% от инвестираните близо 152 млн. лв. в проучвания са били насочени за центровете, осъществяващи клинични проучвания. 35% са били предоставени като възнаграждения за персонала, 11% – за доставчици на други услуги, 8% са били използвани за други разходи и 2% – за регулатора.

ИАЛ работи активно по създаването на информационен сайт с електронна база данни, който да улесни пациентите и да направи възможен и лесен достъпа им до изследователи и лечебни заведения, осъществяващи клинични проучвания. 

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email