16 българи присъстваха на международната асамблея на студентите по медицина в Малта

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Между 27.02 и 08.03 край бреговете на Малта се проведе мартенската Генерална асамблея (GA) на Международната федерация на студентите по медицина (IFMSA).  На срещата участиe взеха и 16 делегати от България, представители на Асоциацията на студентите по медицина в България – АСМБ.

IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) е международна структура обединяваща студентите медици от целия свят. Това обединение придобива физическа форма два пъти в годината – веднъж през март и веднъж през август.

Дейността на IFMSA е разделена в шест комитета – по обществено здраве, репродуктивно здраве, човешки права и мир, медицинско образование, научен обмен и професионален обмен. Всеки делегат взима участие в сесиите в един от тези комитети.

На миналата генерална асамблея – август 2015 в Охрид, Македония, Петър Великов, студент VI курс в МУ-София, зае своя пост като заместник председател към IFMSA (Vice-president for activities).  И тази година обаче българското присъствие се усещаше доста силно.

Двама от делегатите взеха участие като трейнъри по време на pre-GA – събитие преди самата генерална асамблея, където се придобиват допълнителни знания и практически умения.  Уъркшопите, където студенти от МУ-София обучаваха бъдещи медици от целия свят, бяха посветени на медицинското образование и лидерството в общественото здраве.

Още двама от делегатите ни в Малта пък взеха участие като част от сесийния екип по време на самата генерална асамблея – в комитетите по обществено здраве и професионален обмен.

ga1
           Пленарната зала по време на Генералната асамблея в Малта

Петър Великов отново беше център на внимание – неговата дейност на практика чертае бъдещето на IFMSA, а именно активизирането и популяризирането на нововъведените програми във федерацията, които позволяват официалното представяне на всички дейности  на медицинските асоциации по света с името на IFMSA до тях.

За мен това беше втора Генерална асамблея и въпреки че вече бях изпитал срещата с хора от целия свят, изграждането на страхотни приятелства и създаването на незабравими спомени, изпитах всичко отново и дори още по-силно.

Тази година малтийците се бяха постарали изключително много – успяха да осъществят най-голямата асамблея до сега с присъствие на над 1300 души, представители от 116 държави! Всяка вечер социалната програма надминаваше себе си, а местата и провеждането на сесиите, пленарните заседания и activities fair  бе безупречно.

По време на сесиите по комитети се обсъждиха бъдещите възможности, особено внимание се обърна на  програмите на федерацията, които засягат съответния комитет, различните форми за развитие на комитета и на сравнително новата идея за международни проекти между държавите с цел по-голямо въздействие.

Activities Fair е буквално съкровищница за идеи и проекти на студентите медици от цял свят, които всеки може да приложи и в своята държава. Пленарните заседания, тренингите, сборните сесии между два комитета – всяко събитие намира начин да те превърне в много по-добър медик и да те вдъхнови.

По врeме на Activities Fair се представи и Balkan SCOPH Weekend – събитие, което за първи път се състоя миналата година в родната ни столица. Представлява международен проект в областта на общественото здраве между България, Македония и Сърбия. След успешното му провеждане тук и представянето му в Малта множество други балкански медицински организации пожелаха активно да се включат в организирането му.

Много от моите колеги ме питат дали това не ме отдалечава от медицината и не е ли „загуба на време“.  На всички тях им отговарям, че IFMSA прави всичко друго, но не ме отдалечава от лекарската професия. Всеки докоснал се до духа на федерацията ще каже, че тя отваря кръгозора му, дава  умения, нужни на бъдещия клиницист, мотивира го да бъде по-добър в това, което прави и бавно и успешно го превръща в по-истински човек.

И така неусетно минават 10 дни изпълнени с усмивки, много работа и най-важното – приятели от всяка точка на планетата.  Преди да се усетим сме обратно на летището, казваме  „до скоро“ на всички познати лица и се завърнахме в България по-щастливи и силни, готови да действаме и да творим на родна земя.

Никола Дончев, студент по медицина 2 курс в МУ-София

ga5
     Българската делегация от студенти по медицина в Малта

ga2
Студенти-медици представят пред целия свят традиционните ни танци

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email