Министър Москов: Ще отмина, това, което Миков каза, надявам се и той да го забрави

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В интервю за NOVA здравният министър д-р Петър Москов заяви следното:

На Миков и колегите му само чукове и сърпове са в главите им. Ако мнението му беше ценно за мен, вероятно трябваше да се обидя. Ще отмина това, което каза, за да му дам възможност и той да го забрави”.

Изказването на министър Москов бе в отговор на призива на лидера на “БСП лява България” Михаил Миков Москов да си събира чуковете.

Припомняме, че опозицията в парламента изиска оставката на здравния министър, след като Конституционният съд отмени част от здравната му реформа.

Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС”, обясни той и наблегна, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват.

„Моето мнение вероятно е най-близко до това на Филип Димитров. По неговите думи казусът е въпрос на литературен анализ”, добави Москов.

В основния пакет бяха включени заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови, като например сърдечно-съдовите. Идеята беше те да се изплащат изцяло от НЗОК.

От друга страна, за лечението на заболяванията в допълнителния пакет трябваше да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи, а с решението на Конституционния съд всичко това отпада.

Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването, уточни д-р Москов. 

На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви:

Не съм го чул и не го очаквам”. Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения.

„ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвано”, обобщи здравният министър. 

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email