Лекари от УБ “Лозенец” извършиха трансплантация на черен дроб и бъбрек на един пациент

Екипът на проф. д-р Спасов от УБ „Лозенец“ извърши първата в страната едновременна трансплантация на черен дроб и бъбрек на един и същи пациент.

Реципиентът е млад мъж на 21-годишна възраст с терминална чернодробна надостатъчност поради конгенитална чернодробна фиброза и терминална бъбречна недостатъчност поради хроничен тубулоинтерстициален нефрит. Пациентът фигурира в листата на чакащите от месец март 2015 г.

Преди извършването на трансплантациите, състоянието на пациента се е било критично, като единственото животоспасяващо лечение е спешното едновременно провеждане на процедурата.

Първо е присаден черният дроб, след което е извършена и бъбречната трансплантация. Операцията продължила общо 12 часа за двата етапа и приключила в ранните часове на 10 март.

Състоянието на пациента е стабилно и той се намира в интензивното отделение на болницата. 

Операционният екип на УБ „Лозенец“ изказва специална благодарност на близките на донора и на колегите си от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, които са кондиционирали донора.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email