Д-р В. Шарков: От първи април при всички положения ще имаме основен пакет

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в НС.

Това обясни пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и подчерта, че в закона ще бъдат разписани и критериите, “за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от Конституционния съд”.

Д-р Шарков обясни, че са предприети необходимите действия, наредбата за здравните дейности е качена за публично обсъждане във вида, изискан от Конституционния съд.  Той допълни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона:

“Един инфаркт и един кожен обрив не могат да бъдат третирани по един и същи начин.”

Д-р шарков изтъкна, че 15 години има основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него. И още:

“Когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.”

Д-р Шарков отрече да има хаос. НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година, потвърди той.

На въпрос на какво се дължат атаките срещу Националната здравна карта, заместник-министърът отговори, че има хора, които се притесняват, защото 15 години нищо не се е случвало в системата на здравеопазването, което предизвиква обезверяване и критичност срещу промените.

Д-р Шарков призова да се прекратят две тежки спекулации – че ще бъдат намалени онколеглата и че заради наличие на повече от средното за Европа центрове за инвазивна кардиология не всички ще могат да сключат договори за дейността си.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email