Британски учени направиха пробив при лечението на рака на млечната жлеза

Ново изследване предлага, че употребата на препарата херцептин в комбинация с друго лекарство преди хирургичната интервенция би довело до редуциране на размерите на тумора при агресивната форма на рака на гърдата. Резултатът се постига за по-малко от две седмици.

Резултатите от финансираното от Великобритания проучване са представени на десетата Европейска конференция за рака на гърдата, състояла се в Амстердам. Ако се потвърди верността им, това би означавало, че все по-малко жени ще трябва да се подлагат на химиотерапия. 

Експерименталното лечение е проведено върху общо 66 жени, около една четвърт от които са с HER2-позитивен тумор и са третирани с херцептин и лапатиниб. В резултат на 11ия ден е регистрирано значително намаляване на размера на туморите и при някои пациентки- пълното му изчезване. 

Проф. Найджъл Бъндред от Университета в Манчестър, заяви:

Откритието има огромен потенциал, защото ни позволява да документираме друпа от пациенти, които за 11 дни подобряват значително състоянието си без нуждата от химиотерапия, а само от анти-HER2 терапия. По този начин може да изготвим индивидуално лечение за всяка пациентка.”

Самия ал Кади, директор на Breast Cancer Care, кака следното:

“Въпреки че проучването е в ранен етап влагаме големи надежди. Въпреки това се нуждаем от повече доказателства, главно защото в момента херцептинът може да се използва паралелно с химиотерапия, но не и самостоятелно. Пациентите имат право на достъп до възможно най-ефективното лечение.”

Експериментът обхваща общо 257 жени с HER2-експресиращ тумор на млечната жлеза в периода между поставянето на диагнозата и оперативната интервенция по премахването на рака.

Първоначално пациентките са разпределени в три групи- едните получават херцептин, другите лапатиниб и третите не са подложени на медикаментозно лечение. По средата на изследването, на групата, получаваща лапатиниб, й се изписва допълнително и херцептин.

От пациентките на двойна терапия, 17% имат редуциране на размера на образуванието, тоест инвазивен тумор с размер под 5мм, а при 11% не се намира инвазивен тумор. При жените, получаващи само херцептин, само 3% имат редуциран размер на тумора или липса на патологична находка. 

При HER2-експресиращият тумор има голяма вероятност за повторно развитие, в сравнение с останалите тумори на млечната жлеза. Обикновено се отстранява с хирургична намеса, химиотерапия, ендокринна терапия или анти-HER2 препарати. 

Лечението му е ефективно и пълен отговор се наблюдава в рамките на три или четири месеца, но наблюдаваният при проучването бърз ефект силно изненада учените.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email