Фармацевти настояват за право да консултират при избор на лекарства по НЗОК

От около 3 хиляди медикамента, фигуриращи в позитивния лекарствен списък, между 800 и 900 от тях имат такъв механизъм на действие, че не е препоръчително да бъдат замествани в аптеките.

Това заяви Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара пред БНР по повод публикуваната наредба за достъпа до медицинска помощ, която залага и промени при предписване на лекарствени препарати.

Според предвиденото в проектодокумента, лекарствата, покривани изцяло от НЗОК, вече ще се изписват само по международно непатентно наименование тоест по активното вещество в препарата.

Така пациентът сам ще преценява дали да купи от аптеката оригинален продукт или генеричен.

Вълев обясни, че лекарствата можем да се разделят на два вида – лекарства, които са взаимнозаменяеми, и лекарства, които чисто технологично, поради повлияването си върху човешкия организъм, не са взаимнозаменяеми.

Това е всъщност общото становище, до което достигнаха колегите от фармацевтичното и лекарското съсловие“, посочи Антон Вълев. 

Сред медикаментите без аналог, са новите биопродукти, препаратите с много тесен терапевтичен интервал и препарати, изписвани при пациентите с трансплантации.

Антон Вълев обясни, че пациентите трябва да бъдат информирани, че няма 10 хиляди лекарства, а те са 1700.

„Второто нещо, за което трябва да ги информираме, е, че има едно лекарство, което има цял гардероб с 15 хиляди различни имена. Трябва да знаят, че има едно лекарство с различни имена, но то по нищо не се различава от другото, но “различните дрехи струват различно”.

Взаимозаменяемите лекарства са напълно терапевтично еквивалентни. Разликата е единствено в помощните вещества, които са свързани със стабилността на таблетката или цвета й.

В тези случаи фармацевтът е изцяло компетентен да консултира пациента в аптеката дали да си вземе по-евтиното лекарство или да си вземе супергенерик, тоест подобрена формула с по-добра ефективност, поясни той.

Вълев заяви още, че първо трябва да бъде поставена диагноза, а едва след това идва изборът на лекарство. Лекарят, който поставя диагнозата, е наясно с кое активно вещество трябва да бъде лекувано заболяването, но той не може да направи разликата между различните търговски продукти, защото няма познанието да направи технологичната разлика.

От компетенциите на фармацевта е как да замени дадено лекарство, има специфика, която знае само фармацевтът, обясни Вълев.

Според практиката в българските аптеки обаче консултации рядко се случват. Пациентът почти винаги получава точно това, което е поискал, каза той.

Вълев допълни, че когато фармацевтът информира пациента, това се нарича информиран избор. И попита не е ли форма на дискриминация към българските пациенти, които не могат да пътуват в чужбина, да нямат избор, след като при пътуване в чужбина, лекарят е длъжен да предпише лекарството с международно непатентно наименование.

Според Антон Вълев фармацевтичните компании корумпират тези, които избират лекарството.

Ако в момента изборът се прави от лекаря, ние настояваме той да мине към пациента. Фармацевтът най-малко се подлага на икономически натиск от различни фирми, защото е най-компетентен по отношение на лекарството“, каза още председателят на Националната аптечна камара.

Вълев коментира и данните, според които в 16 европейски държави има такава форма на предписване и заместване на лекарства, но само в 7 от тях това предписване е задължително, докато в останалите 9 това може да стане на ниво фармацевт.

Мярката на задължителното генерично предписване на ниво лекар е по-нова. По-старите мерки са за замяна при фармацевта. Икономическите разчети показват, че не е достатъчно да се направи субституция за предписване на ниво аптека, а е необходимо това да се направи още на ниво лекар“, обясни Вълев.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email