УМБАЛ “Александровска” и ДКЦ “Александровска” почетоха паметта на жертвите на Холокоста

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството.

На днешният ден се навършват 73 години от спасяването на българските евреи от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

По този повод, директорът на УМБАЛ „Александровска” доц. Костадин Ангелов и д-р Чавдар Еленков, началник на ДКЦ „Александровска”, наред с представителите на много български и чуждестранни институции, почетоха с мълчание паметта на жертвите и положиха венци пред паметника на Димитър Пешев в София, съобщават от лечебното заведение.

На 10.03 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.

Близо 9000 души са натоварени на влаковете за Полша, но в последния момент е издадена официална отмяна на заповедта за депортация. Митрополит Кирил, влязъл в еврейския лагер в Пловдив и заявил, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени.

Димитър Пешев е български политик, известен с това, че осуетил плановете на правителството за депортация на българските евреи по време на Втората световна война. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия орден „Стара планина“.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email