Проф. Виолета Йотова: Всяко трето дете е с наднормено тегло

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От 4 до 5 години е началната възраст на затлъстяване при децата, каза пред   „Фокус” проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог и началник на детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна.

„Имам проучвания, които са проведени още в края на 98-ма година, на които се вижда, че средната възраст на затлъстяването при децата е бил на 6 години. Сега тази възраст се занижава, което се дължи на факта, че все повече деца стигат до определението за наличие на наднормено тегло и затлъстяване”, обясни проф. Йотова.

Тя разкри, че процентът на заболяването нараства непрекъснато, като всички проучвания, които се провеждат дават едни и същи резултати:

При най- малките, които са на 5 годишна възраст вече около 15- 18 процента са с затлъстяване като с възрастта този процент се повишава към 30- 35 процента. Това означава, че всяко трето дете е с наднормено тегло и затлъстяване и с много бързи темпове се увеличава този процес”.

Тя допълни, че за да се избегне увеличението на затлъстяване при децата трябва да се вземат необходимите мерки от всички в обществото. 

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email