Датчанин е първия човек в света, разпознаващ текстура с помощта на бионично устройство

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Използвайки бионичен връх на пръст, мъж е бил в състояние за пръв път да усети груба или гладка повърхност в реално време сякаш пръстът е естествено свързан с ръката му,информира агенция „Фокус”. 

Изследователите са провели клиничните проби с Денис Аабо Соренсен от Дания, които е наранил лявата си ръка преди повече от десет години, играейки си с фойерверки и се наложило тя да бъде ампутирана.

При предишен опит учените са свързали Соренсен с бионична ръка, чрез която усеща дали даден предмет е мек или твърд, объл или квадратен. В рамките на новото изследване екипът се е опитал да подобри способността му да усеща по-трудно доловими характеристики като грапава или гладка текстура.

Учените са свързали изкуствен връх на пръст с размер на пощенска марка с хирургически имплантирани електроди в нервите в горната част на лявата ръка на Соренсен. След това машина е плъзгала върха на пръста по различни парчета пластмаса, гравирани със заоблени или груби форми.

Сензори в изкуствения връх са генерирали електрически сигнали, преобразувани в серия от електрически импулси, имитиращи предаването на сигнали в нервната система. Тези импулси от своя страна са предавани към нервите на Соренсен.

Така пациентът е бил в състояние да различи гладка и грапава повърхност в 96 процента от случаите, превръщайки се в първия човек в света, който разпознава текстура с помощта на бионично устройство.

Изследователите вече са интегрирали новия връх на пръст в протеза. Очаква се усъвършенстваната изкуствена ръка да започне да се използва експериментално от пациенти преди края на настоящата година.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email