Майките, нощуващи при децата си в болница няма да заплащат такса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Майките, нощуващи при болните си деца в лечебното заведение вече няма да плащат такса. Това ще влезе в сила от 15 март, когато изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос.

Новината бе съобщена от заместник–министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред в. “Монитор”. Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 годишна възраст, след което се смята, че то вече може да се обслужва само.

Въпреки това от МЗ обмислят варианта възрастта да се вдигне на 10 години, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище.

От министерството уточниха, че повечето педиатри, с които екипът, подготвял бъдещата наредба се е консултирал, както и пациентските организации смятат, че не всички деца са самостоятелни на 7г.

По-големите деца ще разчитат на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват, например, ако са след операция, счупена ръка или крак, инвалиди са или имат някакви ментални проблеми. Към момента родителите са задължени да плащат, за да бъдат при децата си.

Предвижда се бащите на малчуганите, както и роднини, които се грижат за тях, като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата при отрочето си.

Освен това, болниците ще трябва да гарантират, че имат санитарки и медицински сестри, който да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст. В противен случай придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение. Такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания.

Досега, независимо, че обслужването им е затруднено и в повечето клиники няма достатъчно санитари, близките трябваше да си плащат престоя, за да останат при болните. МЗ предвижда таксата за придружител в лечебно заведение ще бъде фиксирана и тя ще бъде една и съща за всички болници.

Сега различните лечебни заведения  преценяват самостоятелно таксите, мотивирайки се, че са търговски дружества и сами могат да определят цените за услуги, които предоставят.

Затова и тарифата към момента варира от 5 до 150 лева на ден в зависимост от това дали майката спи на стол или на легло в стаята при детето си, както и от категорията на лечебното заведение.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email