Д-р Москов: От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите

След като вчера Конституционният съд отмени един от основните текстове от здравната реформа на министър Москов, той заяви следното:

Решения на съда не се коментират, те се изпълняват. Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки на Закона за здравното осигуряване.”

“От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Остава в сила действието на старата Наредба № 11, която винаги е била правомощие на министъра“, заяви д-р Москов и допълни:

“Това, което мога да коментирам е смисълът и целите в разделянето на пакетите в Закона за здравеопазването. Това е и продължава да бъде нужната законова стъпка, нужното законово действие, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравно осигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат.” 

Той настоя, че пакетите гарантират, че здравно осигурените навременно ще получат нужния обем лечение, независимо от това дали имат възможност да доплатят лечението, което към този момент НЗОК не покрива:

“Това е смисълът на разделянето на пакетите, той не е предмет на решението на съда.”  

Министър Москов поясни, че съдът не тълкува намеренията и целите на закона, а тълкува конкретни текстове, и следователно те подлежат на редакция.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email