Все повече италиански лекари търсят работа извън страната си

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Доклад, публикуван от италианското информационно издание La Repubblica разкрива, че голям брой италиански здравни специалисти кандидатстват за разрешение за работа в чужбина.

Например, през 2014 г. 2363 новозавършили италиански медици са поискали документ от Министерството на здравеопазването, който би им позволил да практикуват в чужбина. Тази цифра е два пъти по-голяма от броя на заявките през 2013 г., и е с невероятните 2000 повече кандидати, отколкото през 2009 г.

Сайтът Salariesinhealthcare.com е открил различни причини за значителното изтичане на квалифицирани кадри, засягащи италианската здравна индустрия.

„Всеки напуска, защото нашата система за обучение не дава гаранция (за продължаване на образованието и специализация) и най-вече възможностите за обучение и заетост са по-добри в чужбина“, заявяват от италианското сдружение на специализантите FederSpecializzandi.

10 000 студенти по медицина завършват италианските училища всяка година, но места за специализация са много ограничен брой – 5000 или дори по-малко, в зависимост от желаната специалност.

80% от здравните специалисти, попълнили анкета на Salariesinhealthcare.com, казват, че обмислят работа зад граница.

Истината е, че тенденцията за заминаване зад граница засяга и останалата част от медицинския персонал, тъй като много италиански медицински сестри са емигрират във Великобритания.

Според изследване, направено от Националната федерация на сестринските колежи в Италия (IPAVSI), 2500 италиански медицински сестри са намерили работа в Обединеното кралство.

Основните причини за това са, че има по-голям брой свободни работни места във Великобритания, и договорите за медицински сестри са много по-привлекателни.

Заплащането в Англия варира от 32 000 до 50 000 паунда годишно. Договорите предвиждат 37 работни часа на седмица плюс извънреден труд, 27 дни платен отпуск и допълнителни стимули.

Франция и Германия са сред другите страни от ЕС, изброени от италианските здравни специалисти като потенциални дестинации за работа в чужбина. Освен ЕС, ОАЕ, Швейцария и Австралия са високо оценени. Като цяло, италианските здравни работници търсят по-добро възнаграждение и условия на труд зад граница.

Според данните, събрани от Salariesinhealthcare.com, 25% от анкетираните са заявили, че биха отишли в чужбина за по-добро възнаграждение.

Един специализант в Италия изкарва средно по 1940 евро месечно, а специалистите – по 3684. Лекарите със специалност работят по 200 часа на месец, докато специализантите работят по 140 часа. Тези заплати са забележително ниски за лекари, в сравнение с други държави.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email