Пациентски организации настояват НЗОК да финансира повече медикаменти за лечение на глаукома

От 7 до 12 март отбелязваме Световната седмица на глаукомата.

По този повод из цялата страна ще се извършават безплатни прегледи. Организирани кампании има в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Пещера.

Броят на страдащите от глаукома нараства в световен мащаб и прогнозата до 2020г. е те да достигнат 80 милиона души. Към настоящия момент 12 милиона вече са загубили зрението си поради заболяването. 

От Националната глаукомна асоциация и от пациентски организации изразиха притесненията си, че в момента реимбурсацията на лекарствата за глаукома у нас е едва 50 на сто, докато преди години НЗОК ги е плащала изцяло.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация заяви пред БНР следното:

“Въпреки експертните становища се анулира реимбурсацията на лекарствата при глаукома.

В страната ни на пазара могат да се намерят почти всички продукти за лечение на глаукомата. Ето защо призивът е те да се поемат от Здравната каса.

Средномесечно болните с глаукома заплащат до 50 лева за лекарствата си“, посочи доц. Наталия Петкова, председател на Националната асоциация и допълни:

“Не винаги пациентът изпълнява нашите предписания, именно поради този процент.”

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email