100 неща, на които ще се научиш още през първата година от следването по медицина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За ученето

 1. Ще развиеш странни навици за учене – като да говориш високо сам на себе си, или да повтаряш глупави асоциации всеки път, когато трябва да си спомниш определена информация.
 2. Ще откриеш, че почти за всеки набор от симптоми отговорът винаги може да бъде диабет, бременност, лупус или проблеми с щитовидната жлеза.
 3. Бързо ще научиш много дълъг списък със съкращения, които скоро ще започнеш да използваш в своите sms и ще объркваш цялото си семейство с тях.
 4. Ще разбереш, че всичко, което ти е нужно да знаеш за патологията, се намира вRobbins и, че всичи учебници по патология са негово копие.
 5. Ще се научиш да не си губиш времето. Ако даден метод на учене не върши работа, продължаваш напред и опитваш нов.
 6. Често ще се намираш в следната ситуация – седнал на маса с лаптоп, iPad, два учебника и няколко страници записки, всичко това отворено пред теб, и ще си задаваш въпроса за смисъла на съществуването ти.
 7. Ще търсиш из речници засуканите медицински термини, които не знаеш. И недей да ги използваш, ако не си сигурен какво означават, иначе просто ще изглеждаш глупаво.
 8. Ще забележиш колко кратко всъщност е действителното време на учене. Не можеш да направиш почти нищо за един час. Времето лети толкова бързо.
 9. Недей да учиш вечерта след изпит. Отдели си малко време да презаредиш батериите. Само маниаците започват да учат още същата вечер, след като са имали изпит.
 10. Личното ми мнение е, че ТРЯБВА ДА УЧИШ ЧРЕЗ ПИСАНЕ. Преписвай си записките отново и отновно, рисувай диаграми, изписвай белите табла и тетрадките си. Просто пиши, пиши, пиши – прочитането на материала вече не е достатъчно.
 11. Учи по малко всеки уикенд, а не само през уикендите преди изпит, за да може тогава да ти остане и малко време да поспиш. (Е, все пак недей да учиш през целия уикенд – осигурявай си време и за себе си, купи си храна, поспи, излез с приятели, каквото ти дойде на ум).
 12. Ти ИСКАШ, ама наистина желаеш голямо табло или бяла дъска за писане.
 13. Инвестирай в голямо бюро. Ще си благодарен, че си го направил.
 14. Престани да се опитваш да го добуташ до края на седмицата. Просто се концентрирай до края на утрешния ден.
 15. Започвай да вършиш нещата, които трябва да бъдат свършени, навреме.
 16. По-добре поспи нощта преди изпита, отколкото да зубриш още и още. Сънят и без това ще подобри представянето ти с пъти, отколкото малкото информация, която ще запомниш през нощта.
 17. Не изоставай! Твърде трудно се наваксва после. Не се заблуждавай, че ако пропуснеш два дена лекции, после ще си наваксаш за няколко часа – ще ти трябват още 2 дена.
 18. Ще откриеш за себе си, че можеш редовно да стоиш по 6 часа в библиотеката без почивка.

За сесията

 1. В началото на първата година финалните оценки са нещо, което ти се струва далеч във времето и не си заслужава да се притесняваш, но още до края на първата година те вече ще са обладали мислите ти.

 1. Започни да тренираш как да учиш за изпитите. Старай се да учиш по-дълго време без да се разсейваш – без музика, телевизия, интернет. Започни тренировките от сега, защото не можеш за спечелиш маратон без преварителна подготовка.

 1. В началото на следването мислиш, че няма да ти е необходимо да си купуваш учебника за спешна медицинска помощ, но през втората година ще бъдеш убеден, че трябва!

 1. До края на годината ще спиш с учебника си по спешна медицинска помощ.

 1. Също така ще го носиш навсякъде със себе си – навсякъде!

 1. На телефона си ще имаш приложението QBank.

За това как да станеш амбициозен маниак

 

 1. НЕ СТАВАЙ МАНИАК.

 1. Избягвай амбициозните, вманичени студенти.

 1. Не питай останалите за техните оценки.

 1. Не давай информация за своите оценки. Можеш да кажеш “този тест беше труден” или “Доволен съм как се справих”, но не бъди този скапаняк, който се хвали напред назад, че е изкарал 95% на теста, на който средно са изкарали 70%. Дори и да си се справил.

 1. Не задавай въпроси само за да се покажеш и да се правиш на умник.

За учебните часове

 1. Ще се научиш как да изкарваш всеки курс, който не е основен – ако имаш задача по етика, ще я написваш точно 5 минути преди крайния срок, тъй като ще си бил твърде зает да учиш за други дисциплини.

 1. Ще запомниш да не носиш престилката си по анатомия извън дисекционната зала.

 1. Ще се научиш как да се справяш в катедрата по анатомия сам късно след обяд или рано сутрин. Повече няма да ти се струва плашещо да бъдеш единственият жив човек в стая с 30 мъртви тела.

 1. Поне веднъж на седмица професорът ще забравя, че сте едва начинаещи студенти и ще ви преподава все едно сте гении.

 1. Поне веднъж в седмицата професорът ще се опита за 50 мин. да ви преподаде 100 слайда – и ще се провали.

 1. За курса по патология ти е достатъчно да научишRobbins.

За останалата част от живота ти, по-скоро за липсата му

 

 1. Старай се да не правиш бързи и големи обещания, тъй като програмата ти ще се промени. Трябва да се примириш с факта, че от време на време ще включват допълнителни задачи към програмата ти, или че самият ти ще оставаш в библиотеката доста повече време, отколкото си мислил. Не се обвързвай с посещенията на определен допълнителен курс всяка седмица, или пък с присъствието на вечеря в точно определен час. Бъди гъвкав, за да не се стресираш ненужно и се надявай хората в живота ти да приемат нещата такива, каквито са.

 1. Ще загубиш способността си да помниш кога трябва да се смени маслото на колата, рожденния ден на майка ти, или дори кой ден от седмицата е, но пък ще можеш да назовеш всички инерлевкини или всички антиаритмични лекарства – това е по-важно.

 1. “Защото нямам повече място в мозъка си” ще стане валидно извинение за всичко, от това защо не си върнал обаждането на някой до това защо не си купил хляб.

 1. Най-накрая ще ти стане ясно какво се има предвид с фразата “хората извън следването по медицина просто не могат да разберат”.

 1. Медицинските сериали по телевизията ще те изкарват извън нерви, защото ще знаеш достатъчно, за да ти е ясно, че го правят погрешно.

 1. Ще приемаш кофеин – под една или друга форма – чай, кафе, енергийни напитки. Избери си своята отрова и каквото и да започнеш да пиеш, то неговото количество ще се удвои до края на годината.

 1. Често в хладилника си ще намираш нищо повече от хляб, фъстъчено масло и подправки.

 1. Храни се здравословно и тренирай редовно. Това е моят съвет за цял живот. По време на следването нямаш време да се разболяваш.

 1. Ще бъдеш ужасен от всеки, който ще има бебе, защото ще ти е било показано съотношението между черепа на бебето и големината на женския таз, както и дългия, много дългия списък с потенциални вродени дефекти.

 1. Доста бързо ще забравиш да се притенсяваш за заемите си и ще започнеш да харчиш парите за каквото си прецениш, защото просто няма да имаш сили да мислиш и за това как ще ги връщаш.

 1. Най-накрая ще се научиш, че първо трябва да се грижиш за себе си, а това понякога означава пренебрегване на приятели, пропускане на уговорки, само защото имаш нужда да потичаш навън или да си почистиш апартамента.

49а. Жени: Време е да си купите дрехи, които са различни от джинсите или клиновете, с които ходехте в училище. Идете и инвестирайте в пола тип “молив”, или панталони и рокли, които покриват повече от само дупето ви. Научете се да си правите прически и да се гримирате по начин, койо изглежда професионален. Класовете не са мястото, където да ходите с очна линия като за дискотека.

49б. Мъже: Научете се да си връзвате вратовръзка, да носите ризи, които са точния размер, а не толкова големи, че да се губите в тях. Подстрижете се подходящо, недейте да носите скейтърската прическа от гимназията.

 1. Разбери как да се глезиш от време на време. Направи си бисквитки, отиди на вечеря със семейството си, купи си книга, която не е на медицинска тема.

 1. Вече си възрастен човек. Ако живееш със съквартиранти, изяснете веднъж завинаги правилата за часовете и мястото за учене, така че да не бъдеш прекъсван през цялото време.

 1. Още по-добре – живей самостоятелно.

 1. Научи се да правиш повече малки задачи едновременно (напр. докато чакаш водата да заври, мий чиниите; докато говориш по телефона с приятел, подреждай записките и учебниците си), но се фокусирай изцяло върху големите задачи (недей да готвиш вечерята, докато гледаш кратко представяне на лекцията, която си изпуснал; недей да говориш с майка си по телефона, докато си правиш мемори карти, просто няма да се получи).

 1. Вземи си почивка през лятото преди първата година в университета. Недей да се претоварваш с учене. Недей да учиш нищо. Наслади се на последната глътка свобода.

 1. Сприятели се с училищния отговорник по финансовите въпроси. Той ще ти помогне, когато трябва да плащаш наема или да си купуваш учебници. Бъдете приятели.

 1. Снабди се с телефон, на който можеш да проверяваш мейлите си и графика си през цялото време, където и да се намираш. Скоро ще се превърнеш в роб на тези неща, така че никога не трябва да губиш връзка с тях.

 1. Примири се с особеностите си.

 1. Ако има нещо, без което не можеш да излезеш, напиши си бележка на огледалото в банята. Така няма да го забравиш, тъй като ще те гледа право в лицето, докато се гримираш или си миеш зъбите.

 1. НЕДЕЙ да пренебрегваш личните си задължения. Ако трябва да идеш на лекар – отиди. Ако колата ти вече се разпада, прати я на ремонт. Тези неща само ще се влошават с времето и ще съжаляваш, че не си ги свършил навреме.

 1. Отложи нещата, които могат да бъдат отложени. Ако имаш достатъчно храна, с която да изкараш през изпитната седмица, пропусни отбиването до магазина. Ако искаш да участваш в маратон, изчакай до лятото. Тогава ще има време.

 1. Понякога ще се смееш, защото само това ти остава.

 1. Понякога ще плачеш, защото нищо друго не ти остава.

 1. Ще се научиш да стискаш сълзите си, докато не останеш сам в колата си.

 1. Поне веднъж ще имаш тотален срив и ще се чудиш защо въобще си в медицинско училище.

 1. Ще го преодолееш.

 1. Ще имаш добри и лоши дни.

За социализирането или за другите колеги от потока ти

 

 1. Ще започнеш годината с посещаване на всяко социално събитие, но до нейния край вече ще предпочиташ да прекарваш петък вечерта сам и леглото (в tumblr) с глупости по телевизията, отколкото навън с приятели в някой бар.

 1. Ще пиеш. Ще пиеш, защото в някои дни това ще е единственият вариант, с който да изкараш до края на седмицата.

 1. Някои колеги от класа ти ще спят заедно. Ако си от умните, ще избереш сексуалния си партньор от място, където няма да се налага да го виждаш непрестанно, в случай, че нещата не потръгнат.

 1. Ще обикнеш някои от колегите си.

 1. Ще намразиш някои от колегите си.

 1. Ще осъзнаеш, че когато малка група от хора попаднат във високостресова ситуация, се повтаря историята от гимназията. Ако си умен, ще стоиш далеч от драмата.

 1. Някои от колегите ти ще започнат годината женени/сгодени/обвързани – повече от половината от тях ще приключат годината разделени.

 1. Недей да бъдеш този тип от класа, който посещава всяко парти – всичко ще бъде наред, ако кажеш, че просто няма да отидеш на това или онова събиране, или че ще си тръгнеш рано.

За семейството и приятелите извън университета

 

 1. Ще имаш странни разговори с приятелите си извън медицинската среда, или с роднини, в които ще споменаваш, че си държал (тук сложи, който си избереш орган) днес.

 1. Ще бъдеш попитан поне веднъж в месеца от някой, който не е от медицинското ти обкръжение, дали животът ти е като в “Анатомията на Грей”/ “Хаус”/ “Спешно отделение” или който и да е друг популярен медицински сериал.

 1. Ще започнеш да се дразниш на всеки извън следването по медицина, който твърди, че е зает.

 1. Отделяй време за семейството си, за близките си приятели или за хората, с които искаш да се видиш. Това ще те поддържа здрав.

За това да бъдеш бъдещ лекар

 1. Понякога ще бъдеш бъркан за медицинска сестра или лекар от пациентите.

 1. Понякога ще казваш доста глупави неща на пациентите като “това го чувствам добре”, докато правиш преглед на гръден кош.

 1. Ще се научиш да различаваш нормалното и ще бъдеш много добър в установяването на това, което “не е нормално”, но все още няма да си достигнала етапа, в който ще можеш наистина да кажеш какво не е наред.

 1. Пациентите ще ти казват неща, които ще те оставят без адекватен отговор.

 1. Вероятно няма да си се спрял на специалността си.

 1. Но все пак ще имаш доста дълъг списък със специалности, които не искаш да следваш.

 1. Ще се изчервяваш, когато някой ти каже, че си твърде красив/млад/стар/добър/зъл или каквото и да е друго, за да си в сферата на медицината.

 1. Ще се научиш да казваш “Не знам”, когато лекарите ти задават въпроси.

 1. Ще бъдеш обект на шеги от страна на персонала в отделението. Това си е факт от живота – за щастие повечето хора ще знаят, че си само студент по медицина и все още си глупав.

 1. Няма да можеш да поставяш абокат, да отговаряш на повиквания, да предписваш лекарства или да поставяш диференциални диагнози, но ще се научиш от къде можеш да се снабдиш с хубаво кафе в и близо до болницата, до колко късно работи библиотеката, и как да изглаждаш гънките от бялата си престилка.

 1. Поне веднъж ще влезеш в Старбъкс, носещ все още стетоскопа на врата си, и хората ще те помислят или за смотаняк, или за дете, което се е маскирало.

 1. До края на първата година все още няма да имаш представа за какво служи неврологичното чукче.

Топ 10

 

 1. Освободи се от страховете си от несъвършенство – ще правиш грешки. Това ще се случва.

 1. В крайна сметка ще ти стане ясно, че не можеш да научиш всичко, това вече не е като в училище. Винаги ще ти се налага да се явиш на тест, за който не си научил 100% от това, което е било преподадено. И всичко ще бъде наред.

 1. Ще се научиш да се състезаваш само и единствено със себе си.

 1. Ще осъзнаеш, че ако има нещо, което предпочиташ да правиш, по-добре го прави. Единствената причина, поради която ще оцелеееш в следването на медицина, е че няма нищо друго, което би искал да правиш с живота си. Ако всичко останало те прави нещастен, то ти ще се влюбиш в медицината.

 1. Смей се на себе си. Смехът е по-добре от плача.

 1. Помни, че през тази година и през следващите пет приоритет номер 1 е завършването ти. Не е да се ожениш или да си намериш гадже, не е да тренираш за маратон или да напишеш следващия страхотен бестселър, не е нищо друго освен преминаването в по-горен курс. Ако нещо друго е твоят приориет номер 1, най-вероятно няма да се справиш с медицината, и със сигурност няма да останеш с всичкия си. Ако искаш да правиш други неща, най-добре ги направи преди да започнеш или след като завършиш. Това са единствените две добри опции.

 1. Трябва все пак да се признае, че животът се случва. Понякога някой ще се влюби, други ще се разделят. Но помни, че трябва да преминаваш през тези периоди и да си отделяш време за себе си, когато имаш нужда.

 1. Не си сам – всеки се бори. Недей да се чувстваш сякаш ти си единственият, който е объркан, или който откача за нещо.

 1. Никога не се отказвай от нещо. Продължавай да се бориш до самия му край.

 1. Това е най-невероятната възможност в живота ти и ще обикнеш нещата, които правиш.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email