Проект на НЦОЗА обучава личните лекари да разпознават симптомите на депресия

Стартира проектът „Подобрени услуги за психично здраве” на Националния център по обществено здраве и анализи, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм.

Целта на начинанието е личните лекари да разпознават симптомите на тревожност и депресия да могат да насочват пациентите към навременна психиатрична помощ.

Според данни от проучването ЕПИБУЛ (Международно изследване на честите психични разстройства) 20% от българите веднъж или повече пъти в живота си са преживели психично разстройство. Често пъти хората търсят лекарска помощ заради тревожност, страх или чувството, че получават инфаркт.

Около 2000 семейни лекари, психолози и социални работници в момента се обучават на знания, умения и чувствителност за ранно разпознаване на симптомите на депресия, тревожност и рисково самоубийствено поведение.

Според данните 70% от лицата, направили опит да сложат край на живота си, са посетили по някакъв повод личния си или друг лекар две седмици преди това. В редица случаи забавянето на вярната диагноза се е оказало фатално.

Сред предупредителните сигнали за самоубийство са продължителна тъга, агресивно поведение или импулсивност, както и липса на енергия, лош сън, загуба на апетит, рязка промяна на теглото.

Застрашените хора се чувстват самотни, отхвърлени, изпитват тъга или вина, тревожност, стрес, безпомощност. Най-честите причини за опит за самоубийство са проблемите в семейството и приятелския кръг, раздялата, загубата на близък човек.

След тях се нареждат безработицата и финансовите проблеми.

Хората, посягащи на живота си са все по-млади. Само допреди 10 години пагубното решение е застигало предимно над 50-годишните българи, сега мъжете са средно на 47, а жените – на 37 години. Жените правят опити за самоубийство по-често, а всеки десети завършва фатално.

Най-рисковата възраст е между 18 и 30 години, а най-уязвимата група са безработните и социалнослабите, младежите със зависимости, самотните възрастни хора, към които ще бъде насочено специално внимание.

Данните за самоубийствата ще се събират анализират по нов начин, като ще се работи и за овладяване на агресията и автоагресията сред децата в училище.

Новосъздадената онлайн платформа за обучение ще даде на психиатрите възможност за диалог, а на пациентите – особено в отдалечени места без специалисти – за достъп до професионални психиатрични консултации.

Специализиран сайт ще учи обществото да проявява толерантност и да приема без предразсъдъци хората с психични заболявания.

Проектът ще даде по-голяма яснота за ситуацията с психичните разстройва у нас, смятат от НЦОЗА.

Според проучванията всеки четвърти българин някога е преживявал депресия, от тревожни разстройства страдат около 12% от хората.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email