Нов метод за КТ с ниска еквивалентна доза позволява визуализацията на ставни фрактури

Лекари от медицинския център Langone към Нюйоркската университетска болница са намерили начин за използване на компютърна томография за визуализация на ставни фрактури, използвайки 14 пъти по-ниски радиационни дози от обичайните при този вид изследване.

Тъй като радиационната доза бива близка с тази при рентгеновото изследване (между 0.43 msV и 0.03 msV), това би намалило притесненията относно излагането на йонизиращи лъчения и би позволило на лекарите повече свобода относно назначаването на КТ диагностика.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американската академия на ортопедите, състояла се на 2ри март. 

Новия метод се основава на наскоро формулиран протокол, наречен REDUCTION (редуцирана ефективна доза чрез използване на компютърна томография в ортопедията), който отнаало е използван за оценка на наличието на въздух около колянната става. Поради успеха на техниката, изследователите решават да приложат получение опит при ставните фрактури, които традиционно са трудни за диагностика чрез рентгеново изследване.

Определен брой пациенти със съмнение за ставна фрактура са подложени на образна диагностика, както чрез стандартна КТ, така и чрез новия нискодозов визуализиращ метод REDUCTION . Благодарение на новата система, специалистите успяват да открият суспектни фрактури с 98% чувствителност на метода и с 89% специфичност. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email