Болни чакат с месеци за да получат полагащите им се медикаменти

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Хиляди българи чакат с месеци за медикаменти, полагащи им се по Здравна каса.

Хора с различни заболявания като диабет или епилепсия, например са в това положение, докато Комисията одобри или отхвърли новото им лечение, съобщават от NOVA.

Било стандартна процедура толкова време да се чака. Един път казват месец, един път казват два месеца”, разказа Николай Дойчев, който е с диабет. Всеки път, когато лекарят му сменя вида инсулин обаче, Николай твърди, че чака с месеци НЗОК да одобри смяната.

Някои болни се запасяват.

Бях запозната със ситуацията и трябваше да си нося запас от чужбина, за да мога да изкарам известно време тук в България”, разказа Радосвета Трифонова.

Проблемът съществува не само при пациентите с диабет.

Родителите на деца с епилепсия от години се опитват да привлекат вниманието на министерството на здравеопазването. Обясняват, че когато децата им трябава да сменят лечението си, дългото чакане за одобрение и старото лечение превръщат децата им в инвалиди.

Срокът е 2 месеца за скъпоструващите лекарства.

Д-р Валичка Стаменова от НЗОК заяви следното:

“Правилникът го регламентира и Комисията работи по правилника, за да изпълнява регламентите на закона.”

Тя допълни, че Комисията може да бъде свикана и по-рано, но само в определени ситуации например нужда от трансплантация.

В останалите случаи, от НЗОК обясняват, че докато чакат новото си лечение, пациентите могат да продължат със старото, а ако не се чувстват добре, да постъпят в болница.

_______________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email