Медицинските специалисти искат справедливо заплащане

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

25 000 медицински специалисти работят в болниците у нас. Това са наполовина по-малко от средните стандарти в Евросъюза. Заплатите на хората в бяло, от чиито способности зависи много, не са обвързани с квалификацията им.

От 21 години Цветелина Евтимова работи във Втората клиника по травматология на „Пирогов”. „За пациентите е много важно, когато влезеш, да му се усмихнеш и да го разбереш. По този начин ставате по-близки. Той те приема като близък човек в случая, защото неговите близки ги няма”, смята тя.

Цветелина не спира да ходи на курсове и обучения. “Всеки един курс. всяка една квалификация, която надгражда моето образование ми е донесла много знания, които в последствие ги прилагам”, разказа тя.

 „В професионално отношение, във връзка с развитието на медицината и новите технологии, които непрекъснато навлизат в работата на медицинските сестри, професионално им развитие е от голяма полза”, убедена е и Мариана Шиякова, председател на Асоциация на професионалистите по здравни грижи – София.

И тези, които повишават квалификацията си и тези, които не го правят, получават еднакво, ниско заплащане. Всяка година учебните заведения произвеждат около 500 медицински сестри. Точно толкова напускат страната в края на същата тази година.

Източник: НоваТВ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email