МЗ иска кабинетът да отпусне 20 млн. лв. допълнително за ваксини

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

МЗ иска кабинетът да отпусне допълнителни средства в размер на 20 млн. лв. в бюджета за тази година за купуване на ваксини от заължителния имунизационен календар, се разбра от публикуван на сайта на ведомството проект на постановление.

В мотивите се посочва, че поради създадения недостиг на ваксини заради провалени търгове се е натрупал голям контингент неимунизирани деца, които са предвидени за ваксинация през тази година и това изисква допълнителен ресурс, съобщава Медиапул.

От министерството припомнят, че през 2014 г. и 2015 г. не бяха осигурени необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки.

“Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането.”

И още: 

“Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, H. Influenzae тип В като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, отбелязват от министерството.

Оттам посочват, че реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина.

“Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок.“, предупреждават от ведомството.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email