Медици настояват за отлагане на новите правила за предписване на медикаменти

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изписването на медикаменти по международно непатентно наименование може да застраши живота на пациентите, зявиха пациенти и специалисти.

Проектонаредба на МЗ предвижда напълно заплащаните от НЗОК медикаменти да се предписват от лекарите не с търговското им име, а с името на активното вещество в тях.

Това породи известни разногласия между лекари и фармацевти по въпроса кой по-добре познава различните лекарствени форми и техния терапевтичен ефект.

Двете съсловия са на едно мнение, че наредбата трябва да бъде преработена. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че според него в момента документът залага много подводни камъни и не решава проблеми.

Становище на БФС гласи, че наредбата не дава достатъчно възможност на фармацевтите да заместват едно лекарство с друго, ако това е възможно и безопасно за пациентите. Тя обаче не изключва медикаменти, които в никакъв случай не трябва да се променят без лекарски надзор.

Освен това лекарствата с т.нар. тесен индекс не могат да бъдат произволно заменяни, защото това може да доведе до тежки проблеми за пациентите.

Документът не предвижда възможността  в рецептата да бъдат записани различните форми на едно и също активно вещество.

Пример даде кардиологът доц. Яна Симова:

“В нашата област има един медикамент метопролол, който се използва за няколко индикации. Има няколко форми и фармацевтът трябва да вземе решение – да изпише едната или другата форма, което може да бъде фатално.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email