Откриха обновеното Детско кардиологично отделение в НКБ

След близо година ремонтни дейности днес бе официално открито обновеното и модернизирано Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница в София.

На церемонията под надслов „Надежда за здраве” присъстваха двама заместник-министри здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология  доцент д-р Анна Кънева, лекари и представители на различни институции.

Избрахме днешния ден – 1 март, защото според легендата за мартеницата празникът е свързан с надеждата за здраве. Вярвам, че тук заедно с моите колеги сме оправдали и ще оправдаваме надеждите на много наши малки пациенти и техните родители”, сподели доцент д-р Анна Кънева.

Малката Рая, която е пациент на болницата и двамата заместник-министри на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков прерязаха лентата по време на церемонията.

Парите за ремонта в Детското кардиологично отделение са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Близо 636 хил. лева са похарчени за строително – монтажни работи, като в тях влизат плащанията за проекта, ремонтните дейности в Детското кардиологично отделение и изграждането на самостоятелна диагностично-консултативна амбулатория за сърдечноболни деца.

За медицинско оборудване в отделенията по Детска кардиология и педиатрия са инвестирани  354 хиляди лева. Закупена е и специална апаратура за екстракорпорално кръвообръщение на стойност 250 хиляди лева .

Със средства от бюджета на Националната кардиологична болница са подменени болнични легла.

„Амбициите ни са да обновим обзавеждането на приемния и диагностично-консултативен център, с което ще отделим амбулаторията за сърдечноболни деца от тази за възрастни. За това обаче ще са ни необходими допълнително около 130 000 лв.”, каза проф. Д-р Марио Станкев.

Клиниката по детски болести и детска кардиологияи отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца.

Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявяния на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

Всяко дете със съмнение за сърдечносъдово заболяване може да бъде насочено за консултация към клиниката.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email