Д-р Москов: Най-евтините медикаменти за сърдечносъдови болести, ще са безплатни

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

“Най-евтините медикаменти за сърдечносъдови болести, поемани от НЗОК, ще са безплатни“, съобщи министър Москов.

Те са сред най-често изписваните у нас, но до момента Касата финансираше 25 или 50 % от сумата при закупуването им от пациентите.

Д-р Москов обясни, че НЗОК ще финансира 100% от медикаментите в кардиологията и на гражданите няма да им се налага да доплащат.

По думите му, предложението ще бъде внесено днес. Нивото на плащане от касата се определя от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата.

В случай, че пациентите се нуждаят от прием на по-скъпи препарати, те отново ще трябва да доплатят разликата с цената на най-евтиния медикамент.

По-рано министър Москов заяви, че ще бъдат осигурени и повече направления за прегледи и изследвания. Тази година НЗОК ще плати за 3 148 870 изследвания повече. През 2015 г. НЗОК е осигурила 17.6 млн. изследвания.

Освен това д-р Москов поиска 5 млн. теста повече. Увеличението при първичните прегледи при специалист, които касата ще плати, е 427 431. Миналата година те са били 6.7 милиона, а здравният министър искаше над 630 000 направления допълнително.

За профилактични прегледи на децата до 1 година лекарите ще получават 10.40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв. Увеличава се цената на профилактичните прегледи за лица над 18 г. – от 10 на 11 лв.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email