Проф. Коцев и доц. Генов: Новото лечение на Хепатит С е най-голямото постижение в медицината за последните няколко десетилетия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От 26 до 28 февруари 2016г., в хотел Риу Правец се проведе конференция на тема „Категоричен успех при хроничен хепатит C GT1”, организиран с подкрепата на фармацевтичната компания AbbVie.

По време на събитието бе поставен акцент върху новата безинтерферонова терапия за вирусен хепатит С, включваща медикаменти за перорално приложение ВИЕКИРАКС (омбитасвир/паритапревир/ритонавир) и ЕКСВИЕРА (дазабувир).

Специалният пратеник на Medical News на събитието разговаря по темата с проф. Искрен Коцев от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и доц. Йордан Генов от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

През ноември в България беше представено проучването AMETHYST за ефекта от новото безинтерферонво лечение на Хепатит С. Какви са резултатите от него и съпоставими ли са с резултатите в други европейски страни?

Доц. Генов: Резултатите повтарят и направо са идентични с резултатите от всички клинични проучвани с този вид безинтерферонова терапия. 95% от пациентите, които са започнали лечение, са излекувани.

Съгласни ли сте с твърдението на проф. Людмила Матева от Хепатологичния конгрес през ноември в София, че „осега нататък лечението на HCV ще бъд скучна от научна гледна точка тема”?

Доц. Генов: Интригата в голяма степен е решена, защото почти всички пациенти могат да бъдат излекувани с едно тримесечно лечение. Малка част от пациентите ще се нуждаят от по-продължителен курс на лечение и можем с голяма степен на вероятност и сигурност да прогнозираме при всеки един пациент още когато започна лечение, дали ще бъде излекуван.

Проф. Коцев: Аз ще допълня, че въпросът има поне две страни. Сега медицинската страна – тя е пример за бързото развитие на медицината, за 25 години от откриването до окончателното излекуване на болестта, това е пример за много бързо развитие и то при вирусна болест.

Лечението обаче наистина изисква познания в областта на хепатологията, тъй като има и напреднали случаи, има и ранни, има и междинни.

Интеракцията с другите медикаменти, които се вземат от пациента по повод други заболявания, самото провеждане на лечението и проследяването на болните изисква опит, тъй като фиброзата може да е стигнала до цироза.

Това изисква опит от лекуващия екип. Това е медицинската страна. Ние до голяма степен сега обсъждаме тези детайли, тъй като ние събрахме опит, благодарение на AbbVie, тези шейсет и няколко болни, които лекувахме в цялата страна.

Така че имаме наличие на опит и той потвърждава и световните изследвания, както каза доц. Генов. И ето защо нашето проучване AMETHYST ще бъде публикувано в международно научно списание.

Това е едната страна – медицинската и другата страна е политическата. Тъй като това лечение е скъпо и вече оттам нататък зависи доколко политически ще бъдат решени реимбурсацията.

doc.Yordan Genov
                                         Доц. Йордан Генов

На какви изисквания трябва да отговарят пажиентите с HCV за да бъде покрито лечението от НЗОК?

Доц. Генов: Националната здравноосигурителна каса ще заплаща изцяло лечението на пациентите с хепатит С с новите лекарства. Няма да може да се излекуват всички наведнъж, това е невъзможно.

Това ще бъде на етапи и всеки пациент, който е показан за лечение ще бъде лекуван със средства от НЗОК. Тези които са с най-напреднала болест, ще получат първи своето лечение, нека останалите да не се сърдят, това е най-справедливият начин на поведение, защото не може всички наведнъж.

Ще има ли листа на чакащите?

Проф Коцев: Това е другото, което обсъждаме, кои имат приоритет, съгласно критериите на Европейската асоциация и съгласно българските критерии. Тези които не могат да чакат – те са с напреднала фиброза, с цироза, тези които чакат трансплантация.

Всички те са преди останалите по медицински показатели, с тях ще започнем и вече по-нататък. Разбира се най-добрият принцип е всеки, който е инфектиран да получи своето лечение.

Проф Коцев: И най-радостното е, че имаме лечение. Аз тъй като имам голям стаж мога да кажа, че в моята професионална кариера има две болести, които успяхме да излекуваме завинаги. Първата беше в областта на гастроентерологията, язвената болест, след откриването на H. Pylori, за което изследователите Уорън и Маршал взеха Нобелова награда през 2005г. Този въпрос го решихме.

Вторият, който радикално се решава с перорални лекарства е в областта на хепатологията, на лечението на хепатит С. И вече в България Касата го реимбурсира, което е много важно. Впрочем Касата винаги е била с нас по отношение на лечението на хепатит В и С. Може би затова има и такива успехи. Лечението е таблетки и за три месеца – здрав, по отношение на вируса. Остават други проблеми, които ние решаваме постепенно.

Ана-Мария Младенова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email