Лекари, пациенти и студенти по медицина отбелязват днес Международния ден на редките болести

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
За девета поредна година на 28 февруари хората, страдащи от редки болести, заедно с лекари, студенти по медицина и доброволци ще отбележат Международния ден на редките болести.

Тези болести в по-голямата си част са не добре познати, хронични, често инвалидизиращи и животозастрашаващи. Голяма част от засегнатите са деца.

Хората, живеещи с такива заболявания имат нужда както от добре организирана медицинска грижа, така и от рехабилитация, социална подкрепа, психологична и образователна помощ.
За част от заболяванията все още няма осигурено безплатно лечение, клинични пътеки и диспансеризация, въпреки хроничния им характер и малкия брой нуждаещи се пациенти.Необходимо е изграждането и на ресурсни центрове, по подобие на съществуващите в Европа, които да осигуряват социални, психологични и рехабилитационни услуги по местоживеене на пациентите.
Те ще облекчат родителите, които са непрекъснато ангажирани с болните си деца и ще осигурят среда за възрастните пациенти, които понякога страдат от изолация и депресия.

Има още много работа за подобряване качеството на живот на хората с редки болести и тяхната социална интеграция. Те представляват едно неделимо цяло с медицинската грижа и тяхната важност отдавна е призната в страните от ЕС.

Негово Вископреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 9.00 часа, архиерейска света Литургия и Молебен по повод Международния ден на хората, страдащи от редки болести в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” град Пловдив. Ще бъдат изложени за поклонение светините на Пловдивска епархия – частицата от Светия Кръст Господен, чудотворни икони и свети мощи. След богослужението митрополит Николай ще раздаде за благословение на всеки богомолец икона с образа на Света Богородица „Радост на всички скърбящи”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email