Д-р Москов в Русе: Системата ще се върти около пациента, а не той около нея

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Задължение на НЗОК е да защитава интересите на пациентите. Разбираемо е раздразнението на лобисти на фирмени интереси, за чиито печалби въвеждането на електронният идентификатор е внезапна смърт.

Идентификаторът е най-ефективният, най-евтиният и най-добър начин пациентът лично да разрешава НЗОК да извърши плащане от негово име. Това пази парите на осигуряващите се българи и гарантира, че те ще покриват нуждата на пациентите, а не търговските интереси на болниците. Когато станах министър казах, че ще върна пациента в центъра на системата, припомни Москов.

Това означава, че парите на пациента няма да отиват за издръжка и формиране на печалба на болници и лечебни заведения, а пряко за пациента и неговите конкретни нужди. Точно тези нужди отчита и Националната здравна карта и НЗОК ще е задължена да купи целите обеми и видове дейности, разпределени в страната, от които пациентите доказано са имали нужда през последните три години.

Дълги години системата за здравеопазване у нас не се върти около пациента, а го принуждава той да се върти около нейния интерес. Реформата преобръща това.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email