До няколко месеца кръводаряването у нас ще бъде улеснено чрез законови промени

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

До няколко месеца кръводаряването у нас ще бъде улеснено чрез законови промени. Към момента, ако човек от София пострада в друго населено място, близките му нямат възможност да дарят за него кръв от София, а трябва да отидат дотам.

Така е регламентирано законодателството от 2004 г., съобщи по Дарик директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев.

Министър д-р Петър Москов е издал документ за създаване на работна група, която в срок от два месеца трябва да предложи законови промени, за разрешаване на проблема с районирането при кръводаряване.

Кръводаряването към момента е разпределено по райони, обясни д-р Андреев.

“Трябва да дадат от Ловеч или от Плевен, където е районът. Защото, ако дарят в София, кръвта ще остане в София, тъй като и София има нужда от кръв”, обясни шефът на центъра.

Той призна, че му се е налагало лично да нарежда да бъде транспортирана кръв от един град в друг град, за да се спасят човешки животи.

Но в тези случаи аз съм нарушител на закона, разбирате ли? А това, че съм искал да помогна на тоя човек в провинцията, никой няма да го оцени, ама никой!”, обяснява д-р Андреев.

Независимо че столицата е най-голям град, често и тя се оказва в недостиг на определена кръвна група.

“Най-честата кръвна група е А. Обаче в понеделник тук в София количеството от тази кръв, която имахме, беше на трето място в страната, тоест и Пловдив, и Стара Загора имаха повече от нас. Но София е от 2 милиона души и София осигурява кръв за цяла Западна България.”

“И аз, за да мога да се възползвам от тази кръв, трябва да се помоля на колегите си. Аз трябва да разчитам на това, че се познаваме примерно от 40 години, да им се моля, аман-заман, за да кажат те: “Добре, ще ти дадем две сакчета с кръв”. И за кое по-напред – с две сакчета? Една кардиохирургична операция изисква поне три”, коментира  той.

С цел да се разреши проблемът с районирането, по заповед на здравното министерство се сформира работна група, чийто председател е директорът на центъра д-р Андреев.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email