БЛС: Броят на направленията за специалист в различни ДКЦ е редуциран с между 18 и 28%

Броят на направленията за специалист в различни диагностично-консултативни центрове в страната е редуциран с между 18 и 28%, съобщиха от Лекарския съюз, предава Дарик.  

От БЛС подчертаха, че вероятността да не подпишат Националния рамков договор за тази година непрекъснато се увеличава.Причините за това са липсата на средства в системата и извършването на законови промени без знанието на медиците.

Управляващите не могат да поставят Българския лекарски съюз в ъгъла, категорични са от организацията.

Според лекарите обещаните от  министър Москов 5 милиона допълнителни изследвания за тази година не са финансово обезпечени. От друга страна от съсловието припомниха, че през август 2015 година над 4 милиона лева от парите за направления бяха взети и това е зародило дефицита им.

Липсата на направления не е единствената причина за нежеланието на лекарите да подписват НРД. От организацията поискаха с 36 милиона лева повече за извънболнична помощ, които от НЗОК отказаха да дадат, защото ще влязат в дефицит.

Сред причините от БЛС да не подпишат НРД е и че се чувстват поставени в ъгъла, защото управляващите не зачитат мнението им. Имало редици документи и нормативни актове, които ще влязат в сила след евентуалното подписване на договора.

Притеснението на лекарите се корени в това, че подписвайки договор, те се съгласяват с останалите промени, които МЗ предстои да извърши. Една от тях е наредбата, която затяга достъпа до болниците и в момента е публикувана за обществено обсъждане.

Същевременно в НРД има предложение на БЛС за увеличаване на цените на 44 клинични пътеки, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

Неговият заместник проф. Огнян Хаджийски уточни, че това са основно пътеки, които имат по-ниски цени и обясни, че става въпрос за педиатричните пътеки, УНГ, някои хирургични, една урологична и за неинвазивната кардиология.

По думите му увеличението е от по няколкостотин лева, като при някои то е малко по-голямо.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email