С декларация поискаха въвеждането на статут на защитени болници в труднодостъпните общини

Общините Златоград, Кирково и Неделино защитават местната общинска болница срещу намаляването на броя на леглата за активно лечение в Националната здравна карта. На извънредно общинско заседание в присъствието на представители на общините, РЗОК – Смолян, и ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” ЕООД – Златоград местният парламент излезе с декларация, в която настоява за запазване на леглата за активно лечение, съобщава в. “Труд”.

В Националната здравна карта е заложено редуциране на броя им от 75 на 33. С промените в Наредба №11 за определяне на пакета от здравни дейности, осигурени от бюджета на НЗОК, клиничните пътеки в лечебното заведение от досегашните 46 ще останат само 27.

Опасенията на хората са, че това ще доведе до самозакриване на болницата. От общините дали становището си за броя на леглата в болницата в Златоград, което било одобрено в областната здравна карта, но това не било отразено в Националната здравна карта. Според общинарите по този начин не е зачетено мнението на общинските власти, пише още изданието.

С декларацията се настоява лечебните заведения в граничните общини да бъдат обособени като самостоятелни лечебни заведения със специален статут като напр. „болница в гранична и труднодостъпна община” по подобие на защитените училища.

Призоваваме компетентните власти да преразгледат предлаганата реформа в контекста на интересите на населението на общинските центрове, ползващи медицинските услуги на МБАЛ-Златоград. Жителите на общините живеят в отдалечен и труднодостъпен район, затруднен е достъпът до други здравни заведения и не е само крайно наложително функционирането на МБАЛ-Златоград, но е необходимо и финансово обезпечение на медицинските дейности, които се извършват там”, се казва в декларацията.

Искането е изпратено до министъра на здравеопазването, председателя на комисията по здравеопазване в НС, директора на НЗОК и всички национални и областни институции свързани със здравеопазването.

___________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email