“Човекът дърво” от Бангладеш претърпя успешна първа операция

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

„Човекът дърво”, наречен така заради подобните на кора на дърво израстъци по ръцете и ходилата си, претърпя успешна първа операция, съобщиха от университетската болница в Дака.

Екип, състоящ се от деветима специалисти извърши тричасова процедура за отстраняването на огромните израстъци от дясната ръка на Абул Баджандар, съобщи на агенция Франс прес директорът на болницата Саманта Лал Сен.

26-годишният пациент бе приет в лечебното заведение миналия месец, когато бе планирана операцията за отстраняването на тежащата над 5кг маса, започнала да се развива преди 10г.

„Опрерацията протече успешно. Отстранихме израстъците от петте пръста на дясната ръка. Пациентът е доволен и вече е в много добро настроение”, заяви Сен и поясни:

В близките три седмици предстои да проследим състоянието му преди да преценим дали се налагат още процедури. Предизвикателството е голямо.”

Баджандар, идващ от южната провинция Кулна, е диагностициран с рядкото генетично заболяване епидермодисплазия веруциформис, водещо до появата на масивните израстъци. Той се превърна в знаменитост, привличайки интереса на много туристи, които посещават Кулна само за да видят „човека- дърво”.

Директорът на болницата Сен зави, че има само три регистрирани случаи на болестта, и случаят на Баджандар е единственият в страната.

Миналият месец, пациентът заяви за агенция Франс прес, че отначало е смятал причудливите си израстъци за безобидни. Тъй като като с времето те обхванали крайниците му е бил длъжен да прекъсне работата си и да потърси медицинска помощ.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email