Проф. Камен Плочев: Засега страната не е застрашена от зика вируса

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Засега няма опасност от зарази, пренесени от бежанците, увери началникът на ВМА проф. Николай Петров:

През нашата болница за три месеца са преминали около 1400 бежанци като прегледи. От тях около двеста са били болни от респираторни заболявания на дихателните пътища. Около 112 са с диабет и 12 с травми. Това е профилът на преминаващите.”

Не става дума за заплаха. Ние говорихме за това, че тук може да влезе с бежанец неволно или умишлено, високо опасна инфекция, която се разпространява бързо и е с много висок процент смъртност.”

За момента няма опасност от заразата от вируса зика в страната, допълни началникът на Клиниката по инфекциозни болести. проф. Камен Плочев, по информация на БНР. Антракс, близкоизточен респираторен синдром и туларемия са най-вероятните зарази, които могат да дойдат у нас, посочи проф. Плочев, като увери, че изцяло специалистите са подготвени за тях:

Не е необходимо в момента на първа линия да работят високо квалифицирани специалисти. Въпросът е да има хора, които да кажат – тук има нещо, да го отделим. И тогава вече идва втора вълна специалисти, след което вече трето ниво на квалифицирана медицинска помощ, която може за де оказва на място, или да се транспортира до близката болница, или до Военно-медицинска академия.”

“Но на първо място, тези, които в момента са на границата и преглеждат, са достатъчни като филтър. Те ще ни информират. Ако ги хванем ще ги прегледаме, но ако не ги хванем как да ги прегледаме?”, каза в заключение той. 

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email