Д-р Н. Енчев: Демонополизацията на НЗОК и индивидуални здравни партиди е лечението за системата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Наредбата с критериите за сключване на договори с НЗОК все още се обсъжда, но предложеният вариант не е приемлив нито за частните, нито за държавните  и общински болници, заяви за Радио Пловдив д-р Невен Енчев, мениджър на  частните болници “Медлайн”. 

Д-р Енчев твърди, че критериите за приемните спешни отделения са непосилни за повечето лечебни заведения, а и срокът за изпълнението им е много кратък. Той се надява от екипа на министър Москов да преосмислят готвените изменения. 

Това е извиване на ръце. Доказани структури, без значение държавни или частни не могат да бъдат принуждавани по този груб административен начин да затворят вратите си”,коментира д-р Енчев.

Той обясни, че е силно притеснен от спусканите лимити от НЗОК:

“В момента “Централ Онко Хоспитал” е прекратил приема на болни в урологично, хирургично и приемно спешно отделение, поради изчерпан лимит за февруари. Продължаваме да приемаме само в детско отделение и очно отделение. Написали сме и писмо до касата с молба да преразгледа лимитите, които ни се определят.”

Според него вече 10 години здравеопазването се върти в омагьосан кръг и непрекъснато се говори за реформа, а всеки нов министър започва нещо, което не се довършва. Той изрази твърдо несъгласие с твърдението, че частни болници точат НЗОК. 

“Лекарите правят медицината. Частните болници са бялата лястовица в здравеопазването, благодарение на тях се задържаха повечето от лекарите в страната, защото всички знаят, че в частните болници се дават по-големи заплати”, заяви д-р Енчев и допълни:

За да се случи реформата всичко трябва да се остави на пазара. Трябва да има повече здравни каси, монопол на пазара не трябва да има. Не може 300 болници да са държавни и общински , а да се казва , че частните са проблем.”

“Демонополизация на НЗОК и  индивидуални здравни партиди е лечението за системата”, заключи д-р Енчев.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email