Ген. Стоян Тонев: ВМА е единственото звено, достатъчно подготвено за бежанска криза

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

ВМА е единственото звено, достатъчно подготвено да се справи с бежанска криза, заяви пред „Фокус“ ген. Стоян Тонев, бивш директор на лечебното заведение. Според него това се дължи на опита, който болницата е придобила в последните 30 години.

„Аз си спомням много добре, по време на войната в Югославия ние организирахме болница в Радуша, Македония. През тази болница минаха около 45 хил. бежанци. Екипите все още работят в болницата. Освен това сме работили и в Армения. А в Турция разкрихме болница по време на тяхното земетресение“, припомни ген. Тонев и допълни:

През последните години ние участвахме в много мисии, които са аналог на бежанска криза – Ливан, на времето в Камбоджа. Ние участвахме толкова активно, че в крайна сметка превъртяхме някъде около 300 души персонал. Те имат опита и квалификацията, за да се справят с такава криза.“

Ген. Тонев каза още, че ВМА разполага с военнополева болница в Крумово, която може да обслужва до 40 хил. пациенти.

За 24 часа тя може да бъде разположена във всяка точка на България в помощ на населението и бежанците“, каза той. „За да се включи ВМА в справянето с бежанската криза, е необходимо само политическо решение“, допълни ген. Стоян Тонев.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email