СЗО: За да спрем разпространението на вируса зика, са необходими 56 млн. долара

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За да спрем разпространението на вируса зика, са необходими 56 млн. долара, се отбелязва в плана за действие за борба с инфекцията, публикуван на официалния сайт на СЗО.

Стратегията е насочена към мобилизиране и координиране на партньори и експерти, както и намирането на средства за наблюдение за разпространението на вируса, посочват от Здравната организация.

Исканият финансов ресурс е нужен и за подобряване на контрола върху разпространяването на вируса, защитни мерки, изследвания за синтезирането на ваксини, методи за диагностика и терапия.

Като цяло за изпълнението на плана ще са необходими 56 млн. долара. От тази сума 25 милиона ще бъдат използвани за финансиране на работата на организацията и нейните регионални клонове, а 31 милиона ще отидат за ключовите партньори на СЗО, които ще водят борбата срещу вируса, предаде БГНЕС.

За първи път зика вирусът е открит през 1947 г. в Уганда и доскоро се считаше за безвреден за хората. Той причинява висока температура, конюнктивит, главоболие и болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане. 

В края на ноември 2015 г, Министерството на здравеопазването на Бразилия предупреди, че вирусът засяга бременните жени и причинява малформации при децата, които се раждат с микроцефалия.
До този момент ваксина срещу вируса не съществува.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email