Нов пробив в 3D принтирането на живи тъкани

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Изследватели отпечатват триизмерни живи тъкани, правейки крачка напред в областта на регенеративната медицина, пише BBC News. Части от кост, мускул и хрущял са функционирали нормално след присаждане на животни, съобщават учените. Пробивът, описан в журнала Nature Biotechnology, дава надежди, че принтираните живи тъкани биха били подходящи за възстановяване нателесни увреждания.

Експерти описват разработената в САЩ технология като “гъска, която наистина снася златни яйца.”
 

Идеята за импланти от човешки клетки, с които да могат да се заместят увредена челюст, липсващо ухо или наранен сърдечен мускул е обещаваща. Една от най-големите предизвикателства обаче е поддържането на клетките жизнеспособни. В тъкан, по-дебела от 0.2 милиметра до клетките не достигат кислород и хранителни вещества.

Екип от Баптисткия медицински център в Уейк форест, САЩ, е разработил нова техника, с която в 3D-принтираната тъкан се формират миниатюрни каналчета, позволяващи на хранителните вещества да проникнат. Методът съчетава биоразградима пластмаса и гел на водна основа, който съдържа клетките и поддържа растежа им, съобщава агенция “Фокус”.

След имплантиране в животни, пластмасата се разгражда и бива заместена от естествена матрица от протеини, произведени от клетките. В същото време кръвоносните съдове и нервните окончания се срастват с имплантите. 

Проф. Антъни Атала, ръководител на изследването, изтъква, че триизмерното принтиране открива нови хоризонти пред медицината:

“Да кажем, че имаме пациенти с нараняване на челюстта, от която липсва сегмент,” обясни той.

“Приемаме пациента, извършваме образна диагностика и въвеждаме данните в софтуер, а след това принтер произвежда парче от челюст с формата на липсващата част.”

Според проф. Мартин Бърчал от Лондонския университетски колеж резултатите са впечатляващи. Той заявява, че не е очаквал толкова бърз напредък в областта на принтирането на човешки тъкани и органи. 

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email