Любопитни факти за д-р Лаенек – откривател на стетоскопа и кръстник на цирозата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Съвременната медицина се развива с бързи темпове през последните години благодарение на модерните технологии, но също така продължава да разчита на много научни теории, уреди, лекарства и техники, които са изобретение от впечатляващи умове преди столетия.

Eдин добър пример в това отношение е френския лекар Рене Лаенек, който изпреварва своето време с изобретяването на апарат, който и до ден днешен е неизмeнна част от всеки един кабинет.

С неговото име се свързва създаването на първия стетоскоп, с който и сега лекарите преслушват дишането, сърдечните тонове и чревната перисталтика и именно това е причината духа на Лаенек и на неговия медицински уред да витае скрит в логото на официалната страница на Google днес по случаи 235 години от рождението му.

rene-laennecs-235th-birthday-5654467158474752-hp2x

Изобретяването на стетоскопа 

Преди откриването на стетоскопа вместо него лекарите са преслушвали хората, приближавайки ухото до техните тела, за да чуят звуци от тях, което разбира се не е толкова ефективно и в много от случаите не води до никакъв успех.

Първоначално Рене Лаенек експериментира с листове хартия, които сгъва на руло и поставя единия край до ухото, а другия до гърдите на своя пациент и с изненада установява, че така те са много по-ясни и доловими.

Тази първоначална идея в крайна сметка води до създаването на стереоскопа през 1816.г, като в първоначалния си вид е изглеждал като дървена тръба с куха вътрешност.

Първият прототип е бил с размери от 25х2 инча и се състоял от три сглобяеми елемента, но в началото този уред е можел да се използва само от едно ухо. Почти четири десетилетия по-късно Лаенек изобретява бинауралния стетоскоп за двете от тях, като днес приложение намират и ново поколение електронни стереоскопи, които са в пъти по-прецизни.

Други постижения в медицината а д-р Лаенек

Без никакво съмнение и до ден днешен това е изобретението, което в най-голяма степен ни подсеща за неговата личност, но далече не е единственото.

Още от 14-годишен той помага в местната болница на другите лекари и този безценен опит му позволява да създаде и иновативен за времето си метод за улавяне на звукови явления, който се казва аускултация, което се случва три години след изобретяването на стетоскопа.

След това Рене Лаенек открива, че нейните обекти са с честота от 20-2000 Hz и доказва първите доловими звуци при нея, които са шумове, хрипове и крепитация.

Той допринася съществено и за развитието на разбирането ни за перитонит и цироза, като при втората болест Лаенек измисля името ѝ, което използва смисъла на гръцката дума за “светлокафяв”, визирайки характерните симптоми на това заболяване. Френският лекар също така въвежда в науката термина меланом и описва в детайли метастазите в белите дробове и още като студент изнася първата в света лекция, третираща този проблем.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email