Д-р Персенски: МЗ очаква 10% икономии от въвеждането на пръстовия идентификатор

Министерството на здравеопазването очаква 10% икономии от въвеждането на системата на пръстовия идентификатор, каза д-р Адам Персенски в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде за пример други държави, които са въвели пръстов идентификатор, като Италия, реализирала икономии в системата в размер на 10%.

Идентификаторът няма да има възпиращ характер, нито по някакъв начин ще разкрива идентичността на пациента. Данните не могат да бъдат складирани, снемани и откраднати. 

Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента. Гратисният период за въвеждане на системата е три месеца, като финансовите икономии се “очакват още в първия месец, в първите отчети”. 

По думите му именно наближаващата промяна, планирана от здравното министерство, води до страхове. 

Нашата цел не е да се ограничи достъпът до медицинска помощ в България, а да се разшири доболничната помощ. За тази година са планирани 560 000 изследвания повече, отколкото през 2015 година. Целта е все по-рядко да се чува “свършиха направленията”. Тези допълнителни над 20 млн. лева в бюджета на НЗОК са точно за доболничната помощ”.

“Няма да се закриват болници, а ще се разшири доболничната помощ”, поясни Персенски относно здравната карта.

Той обясни, че Картата е базирана на реалната обращаемост на хората по региони в търсене на лекарска помощ. Лимитът, който се определя е около 35 300 легла, а според статистиката през изминалата година са използвани 26 000 легла. Това, което е заложено в Здравната карта, надхвърля с около 9 000 нужните легла. 

На въпроса дали парите в системата на здравеопазването са достатъчни, д-р Персенски каза:

“…парите в медицината никога не стигат, защото има нови технологии, нови скъпоструващи лекарства, но парите, които се заделят, са достатъчно, стига да бъдат използвани рационално”.

Д-р Персенски коментира и т.нар. “листа на чакащите”, реформата в спешната помощ, както и темата с ваксините. 

Всички ваксини в България отговарят на европейските стандарти, включително и “пентаксим”, който е френска ваксина, пакетирана в сертифициран от института “Пастьор” турски завод“.

Надяваме се реалните резултати от реформата да видим до края на годината, каза още д-р Персенски.

“Подготвен е и пакет от нормативни промени и се надяваме до края на годината пациентите да имат достъп до електронното си досие и да се работи с електронни направления и рецепти”, допълни той.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email