Д-р Дариткова: Здравната карта не е новост, необходимост от нея има повече от 10 години

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Здравеопазването не е само бизнес, точно затова се налага да се намесваме с някаква плановост, заяви днес по БНТ председателят на комисията по здравеопазване В НС д-р Даниела Дариткова.

Според нея са нужни строги механизми на регулация и ресурсите трябва да бъдат разпределени така че всеки здравноосигурен да има достъп до медицинска помощ.

“Здравната карта не е новост. Необходимост от нея има повече от 10 години, защото отдавана има нужда да се уеднаквят медицинските услуги и да се улесни достъпът до тях във всички населени места в България”, коментира Дариткова.

След приемането на новата национална карта ще има възможност за промени. А докато е на обществено обсъждане, всяка една областна комисия по здравеопазване може аргументирано да напише до Националната комисия, ако вижда разминавания в нея.

Относно въпросите, които възникват около електронния идентификатор, д-р Дариткова обясни, че предстои да се обсъди какъв точно ще е той.

„Този идентификатор искаме не само да определи присъствието на пациента в системата, но и да показва неговото досие – нямаме електронно наредена информация в системата на здравеопазването”, каза тя.

„Но дали ще е бъде карта с чип или пръстов отпечатък, предстои да решим”, добави д-р Дариткова.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email