Доц. Диана Петкова: Две трети от българите са изложени на прекомерно замърсен въздух

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Две трети от българите са изложени на прекомерно мръсен въздух, което води до праждевременната смърт на 18 145 души годишно. Притеснителните данни представи доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по време на дебат в парламента, организиран от здравната комисия и в. „Труд“.

Информацията за смъртността от белодробни болести в ЕС е още по-шокираща – всяка година заради усложнения умират около 600 хиляди души. Около половината от тях са развили и белодробен карцином.

На практика това е всяка осма смърт, уточни доц. Петкова. Смята се, че в света един от пет смъртни случая се дължи на белодробни проблеми. Повече от половината от тях в Европа се свързват с тютюнопушене.

По думите на доц. Петкова изходът от тази ситуация е да се следват директивите на Европейския съюз, да има конструктивно сътрудничество между всички институции, да се правят информационни кампании и да се предприемат реални действия.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email