М. Борисова: Все още няма финансиране за възстановителния център за деца с онкозаболявания в София

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Според статистиката,  между 150 и 200 деца се разболяват у нас всяка година. Тенденциите сочат, че броят е относително постоянен, а профилактиката има малък ефект, каза пред БНР Маргарита Борисова, председател на сдружението “Деца с онкохематологични заболявания”, и обясни:

“От тези заболявания страдат и пеленачета и големи деца. Трябва да се обърне внимание на родителите – да бъдат запознати със симптомите, на които трябва да обърнат внимание, за да могат навреме да потърсят помощ. Ракът в детската възраст е лечим. 85% от децата имат шанс, при адекватно приложено лечение, напълно да се излекуват. Без всякакви последствия!” 

“На първо място това означава да получават навреме, точно по протокол, всички необходими медикаменти. За съжаление, в България има, все още, проблеми с наличието и осигуряването на една част от лекарствата от основните протоколи.”, допълни тя.

Борисова наблегна, че от голямо значение е и психологичестоко състояние на децата и родителите и изтъкна, чс проблемът с медикаментите за деца, болни от рак, е решен частично в България:

“Част от лекарствата, които не поема Здравната каса, се заплащат от Фонда за лечение на деца. Ние ще продължаваме да настояваме държавата да направи всичко възможно, за да може вече да не се появява този проблем с липсата на лекарства или с това някой друг да ги плаща, или родители да са принудени сами да ги закупуват. За съжаление, вече пета година не можем да се преборим с този проблем.”

Освен това, все още няма финансиране за възстановителния център за деца с онкозаболявания в София. Досега дарения са събрани за спортна площадка и градина за децата, които вече работят.

______________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email