Д-р Лионел Ростен: Все още не знаем кои са гените, отговарящи за дълголетието

У нас гостува нефрологът д-р Лионел Ростен, който е участник в дискусията “Утре всички ние безсмъртни” във Френския институт в София. Той е твърд привърженик на органната трансплантация като алтернатива на продължителното медикаментозно лечение.

Д-р Ростен е начело на отделението по нефрология и трансплантация на органи към болничния университетски център в Тулуза, който е главният център за бъбречна трансплантация. В интервю за БНР каза следното:

“Вярно е, че на света живеят много хора, които са столетници, но ние все още не знаем, кои са тези гени, които са носители на това дълголетие. Всяка човешка клетка е програмирана така, че в един момент да умре.”

Трансплантациите имат обаче висока хуманна цена отбелява той, понеже удължавайки животът на един пациент се вземат органи от друг, който често е загубил своя:

“Благодарение на тези стволови клетки и на генетиката бихме могли, може би, да произведем част от тези органи по един доста прост начин, както това се прави вече при животните, за да може да се позволи на много хора да живеят доста дълги години.”

Доц. Савина Хаджидекова, специалист и преподавател в катедрата по медицинска генетика, заяви, че е оптимист, тъй като преживяваме един от най-великите интелектуални периоди в историята на човечеството:

“Ако искаме да живеем вечно, ние трябва да спрем процесите на стареене. Старостта е болест. Ако намерим начин да лекуваме болестта, може би  ще сме най-близко до това, което може да се нарече вечен живот.”

Геномът е безсмъртен, но всеки биологичен вид има генетична програма за планирано стареене, изтъкна тя.  До момента са известни около 1500 гена, свързани със стареенето

Ако можем да изолираме тези гени и тези техни варианти, които дават възможност за най-дълъг живот и успеем после да ги редактираме в генома на друго човешко същество, това може би ни приближило твърде много до вечния живот. Друга е темата дали трябва да бъдем вечно живи.”, каза още доц. Хаджидекова.

Двамата специалисти се обединиха около твърдението, че първоначално медицински-подпомогнатото дълголетие също както и скъпите трансплантации първоначално ще е достъпно според разликите във финансовото състояние.

Публичния дебат на тема „Утре всички ние безсмъртни?“, ще се проведе днес, от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Д-р Лионел Ростен и доц. Савина Хаджидекова ще обсъдят предизвикателствата и последствията, свързани с прогреса на медицинската наука, по- специално в областта на репродуктивните технологии и трансплантацията на органи.

______________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email