Изследователи разработват нов метод за елиминиране на ракови клетки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Един от най-големите недостатъци на противораковите терапии е, че те имат изключително тежки странични ефекти върху пациентите, пише агенция „Фокус” по информация на Gizmag.

Ключът към справяне с този проблем е в създаването на терапии, които са насочени само към атипичните клетки, оставяйки живи заобикалящата ги здрава тъкан. Съчетавайки рентгенови лъчи и наночастици, екип в Австралия е открил метод за справяне с туморите дълбоко във вътрешността на тялото.

Изследователите обясняват, че раковите клетки са особено чувствителни към синглетен кислород. Той има същата молекулярна структура като О2, но е негова високоенергийна форма, която изключително лесно реагира с органични съединения и е в състояние да унищожава или блокира ракови клетки. Трудно е обаче да се достави достатъчно синглетен кислород до туморите, без това да компроментира състоянието на пациента.

Новият метод е разновидност на фотодинамичната терапия, при която в близост до раковите клетки се вкарват чувствителни към светлина вещества. При активиране с видима или близка инфрачервена светлина, материалът произвежда активни странични продукти, които са токсични за злокачествените образувания.

Терапията на австралийския екип насочва рентгенови лъчи към наночастици от цериев флуорид, натрупани около раковите клетки.

При взаимодействие с рентгенови лъчи цериевият флуорид отделя синглетен кислород в количества, които за пръв път могат да се измерят точно. Това позволява да се достигне дълбоко в тялото, вместо само до разположени близо до повърхността тъкани. Следващата стъпка от проекта е да се тестват различни наночастици за по-ефективно производство на синглетен кислород.

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email