Хирурзи възстановиха ръката на пациент, използвайки палец от ходилото му

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Хирурзи от столична болница извършиха сложна и специфична операция- трансплантация на палец, от крака на пациент на ръката му. 

Пациентът, 50-годишен мъж от гр. Павликени, частично е загубил ръката си при трудова злополука преди една година. Лекарите преценяват, че първия пръст на дланта може да се възстанови с палец от ходилото и се приготвят да извършат трансплантацията.

Доц. Маргарита Кътева, завеждащ Клиниката по ортопедия, травматология, хирургия на ръка и реконструктивна хирургия,  разказа следното:

Когато решихме да преместим палеца от крака на липсващия такъв на ръката, знаех че това ще е сериозно предизвикателство за нашия екип, тъй като тази микрохирургична интервенция правим за първи път.”

“През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на липсващ палец на ръката. За този вид оперативна интервенция има строги специфични медицински показания.”

Тя уточни, че двата екипа прекарват в операционната зала над 10 часа и допълни:

„Работихме изключително прецизно като запазихме ставата на палеца и взехме само тази част от него, която съответства на липсващата от ръката, за да не навредим на опорно-двигателния апарат. Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен.“

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email