Детското отделение в МБАЛ- Русе е в окаяно състояние

Мухъл и мизерия мъчат детското отделение в МБАЛ-Русе, казаха на пресконференция изпълнителният директор д-р Йосиф Новаков и началникът на отделението д-р Ева Цонкова, съобщава БГНЕС.

В детското отделение има 45 легла, като за малките пациенти отговарят 11 лекари и 21 медицински сестри. През 2015 г. оттам са преминали 2741 деца, а още 2700 са били консултирани в диагностичния кабинет.

Няма нито един смъртен случай, а 99,2% са били изписани подобрени и излекувани, каза д-р Цонкова. Това е резултат от добрата работа на персонала, който също се измъчва от лошите условия в отделението.

Причината за настоящото положение е, че от години педиатрията чака да се настани в нова сграда, а това така и не се случва.Основен ремонт на старата сграда е правен за последно през 1999 г., като оттогава има само спешни частични ремонти.

Дограмата и плочките са амортизирани, за всички 45 легла за децата и техните придружители има само 4 тоалетни. Мивките в болничните стаи се ползват и за миене, и за пране, а мокрите дрехи се сушат на радиаторите. Това провокира допълнително влага и мухъл.

Преди две години е предложено педиатричното отделение да се премести на деветия етаж в новия Хирургически блок. МЗ дори е дало 200 000 лв. за ремонт. По това време там се помещава Комплексният онкологичен център и едва сега, след серия дела, той отново е собственост на болницата.

От МБАЛ-Русе изразяват надежда, че до края на тази година детското отделение да има нови помещения. Болницата е поискала от министерството на здравеопазването 500 000 лв. за ремонт на деветия етаж, тъй като предишните 200 000 лв. така и не са били усвоени, а цените междувременно са се повишили.

Лекарите се надяват най-после да се осигурят нормални условия за децата, които се лекуват в отделението.

_______________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email